Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Η ανευθυνότητα της ΕΛ.ΑΣ. και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "ΝΕΦΕΛΗ" στην θεσσαλονίκη. (Για να δούμε αν θα "πάρετε" κεφάλια Κύριε - Χρυσοχοίδη - Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη ???)

ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ «ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ»

Σοβαρές ευθύνες προκύπτουν για τον θάνατο δύο νεαρών επιχειρηματιών από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε δύο διαφορετικά δωμάτια ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και με διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους.

Ο πρώτος θάνατος, ενός 28χρονου επιχειρηματία από την Αθήνα, επήλθε το βράδυ της Τετάρτης και ενώ διαπιστώθηκε από τον ιατροδικαστή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι οφειλόταν σε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση του ξενοδοχείου και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το ξενοδοχείο δεν εκκενώθηκε και 24 ώρες αργότερα υπήρξε ένας δεύτερος θάνατος, 27χρονου επιχειρηματία από την Καρδίτσα, ο οποίος διέμενε στο ακριβώς από κάτω δωμάτιο.

Μετά τον θάνατο του πρώτου επιχειρηματία, οι πληροφορίες φέρουν ότι αστυνομικοί του Τμήματος Πανοράματος έκαναν αυτοψία, μαζί μάλιστα με πραγματογνώμονα, χωρίς όμως να διαπιστώσουν την αιτία και την πηγή της διαρροής.

Παρά την έρευνα που δεν έδωσε αποτελέσματα, ούτε οι υπεύθυνοι του αστυνομικού τμήματος ούτε η Διεύθυνση του ξενοδοχείου αποφάσισαν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των πελατών του ξενοδοχείου. Το τελευταίο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά με έναν μεγάλο αριθμό πελατών όλη τη μέρα της Πέμπτης, αλλά αργά το βράδυ υπήρξε το δεύτερο τραγικό γεγονός.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα δωμάτια όπου έμεναν τα θύματα βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα που αγγίζουν τα 70ppm.

«Από το πρωί της Πέμπτης ενημερώσαμε την Αστυνομία, όπως οφείλαμε, ότι ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, για να γίνει έρευνα στο ξενοδοχείο», είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής, Σαμουήλ Ντούγκου, που έκανε την αυτοψία τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς επίσης τη νεκροψία και νεκροτομή στον άτυχο 28χρονο.

Χθες τα ξημερώματα βρέθηκε νεκρός ο 27χρονος και ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, που έκανε τη νεκροψία, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται στην ίδια αιτία με τον 28χρονο, δηλαδή σε δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο και πάρα πολύ επικίνδυνο. Παράγεται σε περιπτώσεις ατελούς καύσης και ο νεαρός το εισέπνευσε και πέθανε. Δεν μπορούμε να πούμε από πού προήλθε η διαρροή, αυτό είναι ένα θέμα που θα βρουν οι τεχνικοί», δήλωσε ο κ. Τσούγκας.

Μόλις χθες το πρωί και ενώ έγιναν γνωστοί οι δύο θάνατοι από μονοξείδιο του άνθρακα, το ξενοδοχείο εκκενώθηκε με εντολή του εισαγγελέα και οι πόρτες του έκλεισαν για να γίνει νέα πραγματογνωμοσύνη, ενώ ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη.

Η Αστυνομία ισχυριζόταν χθες ότι δεν γνώριζε για τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και ότι η ιατροδικαστική εξέταση έγραφε πως τα αποτελέσματα της νεκροτομής για τον 28χρονο έδειξαν «πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ανακοπή» και ότι «οι ακριβείς αιτίες θα γίνουν γνωστές όταν βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων».

Το γεγονός προκάλεσε την οργή του ιατροδικαστή Σ. Ντούγκου, ο οποίος ειδοποίησε ήδη από το πρωί της Πέμπτης την Αστυνομία για το περιστατικό.

«Εάν δεν είχα πει τίποτε στην Αστυνομία και δεν ήξεραν για τη διαρροή, γιατί πήγαν με πραγματογνώμονα την Πέμπτη το πρωί;», αναρωτήθηκε ο κ. Ντούγκου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών Βορείου Ελλάδος, Ηλίας, Καλαντίδης, που βρέθηκε χθες στον χώρο, δήλωσε ότι δεν υπήρχε στο ξενοδοχείο φύλλο συντήρησης του καυστήρα από το 2005 και μετά, ενώ τέτοιου τύπου καυστήρες πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα και πάντως τακτικότατα.

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7972846

1 σχόλιο:

  1. "Εισαγγελική έρευνα σε βάρος πραγματογνώμονα για την τραγωδία στο ξενοδοχείο «Νεφέλη»".

    "Με έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητά να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που ενδεχόμενα προκύψουν".
    ΠΗΓΗ: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=6&artid=12470

    Και η συνέχεια έπεται...
    Άντε να δούμε αν θα "ματώσει" κανείς, και αν επιτέλους οι εισαγγελείς μάθουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.
    Ενώ βγάλανε εντολή για να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που ενδεχόμενα προκύψουν
    στον πραγματογνώμονα που πήγε μετά από εισαγγελική εντολή, ουδεμία εντολή βγήκε για τον τοπικό διευθυντή αστυνομικού τμήματος που δεν εκένωσε από την πρώτη μέρα το πολυτελές Ξενοδοχείο, με το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα δηλητηρίασης από μονοξειδίο του άνθρακα με βάση τα όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής προς τον ίδιο διευθυντή αστυνομίας μετά τον 1ο θάνατο.
    Αυτό θα πεί δικαιοσύνη.
    Κύριε Πρωθυπουργέ, μήπως "ματώνουν" μόνο οι πολίτες πάλι?
    Οι αστυνομικοί διευθυντές εξαιρούνται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή