Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ...

Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του...


Μου ξανατηλεφώνησαν ξανά "μεσημεριάτικα" πριν κανά 2 μέρες.

Καθώς χτυπούσε το τηλέφωνο και έβλεπα το νούμερο, πίστευα πως πάλι θα σηκώσω το ακουστικό και δεν θα απαντήσει κανείς.

Παρόλα αυτά σήκωσα το τηλέφωνο και "Ω! Ναι!" μου απάντησε κάποια Κυρία λέγωντας : "Σας τηλεφωνώ από την εταιρία WIND και μπλά, μπλά, μπλά..."

ΣΧΕΔΙΟ Α!

Της απάντησα :"Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι που σας ακούω να το λέτε".

Ξαφνιάστηκε και φυσικά με ρώτησε το γιατί χαίρομαι τόσο πολύ, περιμένωντας μάλλον ν'ακούσει κάτι σχετικό με την εταιρία της WIND.

Της απάντησα : "Xαίρομαι, γιατί επιτέλους ξέρω ποιά εταιρία είναι αυτή που σας επιτρέπει να ενοχλείτε τον κόσμο εν ώρα κοινής ησυχίας".

Προσπάθησε να δικαιολογηθεί, πως δεν ήθελε να με ενοχλήσει και πως ζητούσε συγνώμη.

ΣΧΕΔΙΟ Β!

Τότε την ρώτησα αν μπορεί να ζητήσει συγνώμη και από τα τρίδυμα νεογνά πού έχουμε σπίτι και μόλις ξύπνησαν από τον θόρυβο του τηλεφώνου με αυτή την κλήση της μεσημεριάτικα.

Η κυρία ξαφνιάστηκε τόσο για τα τρίδυμα νεογνά όσο και για το ότι δεν χαμήλωσα το τηλέφωνο αφού δεν ήθελα να ξυπνήσουν από τον όποιο θόρυβο.

Συνέχισε να μου ζητάει συγνώμη και πως λυπάται πολύ που ξύπνησαν τα τρίδυμα νεογνά.

ΣΧΕΔΙΟ Γ!

Την ρώτησα μήπως ξέρει κάποιο καλό "νανούρισμα" για να ψιθυρήσει μέσω του τηλεφώνου στα τρίδυμα νεογνά για να ξανακοιμηθούν.

Γεμάτη άγχος και συμπόνια, η κυρία θυμήθηκε το κλασικό νανούρισμα "κοιμήσου και παρήγγειλε". Της "παραγγέλνω" λοιπόν να το ψιθυρίσει στο τηλέφωνο.Η Κυρία γεμάτη τύψεις και με μητρικό φίλτρο για τα τρίδυμα νεογνά που ξύπνησε, άρχισε να τραγουδάει το "νανούρισμα".

Κάποια δευτερόλεπτα μετά όμως και μην ακούγωντας καθόλου φωνές από μωρά, η Κυρία με ρώτησε πως είναι δυνατόν να είναι τόσο ήσυχα και να μην ακούγονται καθόλου οι φωνές τους.(Και εδώ γελάνε...χοχοχο)

"Μα κυρία μου", απάντησα "λυπάμαι πολύ αλλά μόλις θυμήθηκα πως δεν έχω τρίδυμα νεογνά".

Γεμάτη έκπληξη και θυμό η κυρία μετατράπηκε σε "ταύρο" και με ρώτησε "με δουλεύετε κύριε?".

"Μα φυσικά Κυρία μου και σας δουλεύω". "Γιατί πως αλλιώς θα σας έδειχνα πως νιώθει ο κάθε πολίτης που τον έχετε παρενοχλήσει εν ώρα κοινής ησυχίας και μετά απλώς του ζητάτε συγνώμη?"

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :

Καθώς κατέβαζα το ακουστικό, ακούω την "φωνούλα" της Κυρίας να στριγγλίζει γεμάτη "πάθος" και "θυμό".

WIND συμπολίτες μου, WIND και "όσα παίρνει ο άνεμος"....χαχαχα

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

"Εδώ Πολυτεχνείο !" Και εδώ... ο σχολικός σύμβουλος Κοινωνιολόγων Βασίλης Βασιλειάδης


Ο σχολικός σύμβουλος Κοινωνιολόγων Δ/θμιας Εκπαίδευσης κύριος Βασιλειάδης Βασίλης, εξέθεσε τις ακαδημαϊκές του και προσωπικές ανησυχίες του με παρέμβαση προς τα σχολεία 16 Νομών με επιστολή-θέμα:
«Πιθανές δυσλειτουργικές συνέπειες από εσφαλμένη διαχείριση του όρου «Νεκροί του Πολυτεχνείου» κατά τον σχολικό εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου- συμβουλευτικές προτάσεις».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ερμηνεία της "λαικά" χιλιοειπωμένης φράσης "Νεκροί στο πολυτεχνείο!" Χαρακτηριστικά γράφει στην επιστολή του:
"Εμμέσως λοιπόν υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετά έως πολλά σχολεία γίνεται εσφαλμένη διαχείριση του όρου «Νεκροί του Πολυτεχνείου». Στην κυριολεξία του ο όρος σημαίνει «Νεκροί στο Πολυτεχνείο», οπότε εάν δεν διευκρινισθεί ότι αφορά νεκρούς στο ευρύτερο χώρο εκτός του Πολυτεχνείου οι μαθητές φυσιολογικά αλλά λανθασμένα συμπεραίνουν ότι αφορά νεκρούς στο Πολυτεχνείο (όπως διεπίστωσα κατ’ επανάληψιν ρωτώντας τους μαθητές σχετικά την επαύριο του εορτασμού)."

Δείχνοντας γραφική τυπολατρία στην ερμήνευση(εν μέρη, κατ'εμέ) αυτής της Λαικής και Συμβολικής "φράσης" για την ημέρα του εορτασμού στο Πολυτεχνείο, ασχολείται με υπερβολικό ζήλο στην ανάδειξη επιχειρημάτων από ελειπής ιστορικές πηγές.Και εξηγώ σημείο προς σημείο.
Ναι, δεν "ξεψύχησε" κανείς εντός της ακτίνας των 300 μέτρων από το Πολυτεχνείο (εάν αυτός είναι ο "καημός" σας κύριε Βασιλειάδη...) όπως άλλωστε δήλωσε αντίστοιχα και ο τότε Δικτάτορας "Παπαδόπουλος" (υπάρχει "ηχητικό" ντοκουμέντο).

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ, Κύριε Βασιλειάδη και Κοινωνικά "ευαίσθητε" υπέρ της τυπικά αμελητέας έως ανοήτου βαθμού ηθικής βλάβης της "Ιστορίας μας" επί της τότε Δικτατορικής Κυβέρνησης !!!

Κατά περίεργο τρόπο το γνωστό "τάνκς" εμβόλισε την μεγάλη και κλειδωμένη καγκελόπορτα από τους εκατοντάδες φοιτητές που βρίσκοταν πίσω από αυτήν! Το "τάνκς" προχώρησε Κύριε "Βασιλειάδη" με πλήρης επίγνωση πιθανής πρόκλησης θανάτου ή και μόνιμης αναπηρίας σε νέους πολίτες. Μήπως αυτό εσείς το λέτε..."απεγκλωβισμό" !??
Για ποιά παρεξήγηση μιλάτε και λέτε ότι ο στρατός προσπάθησε με το "τάνκς" να βοηθήσει!??
Για ποιά παρερμήνευση μιλάτε !??
 Δεν έγινε ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ προσπάθεια με το "τάνκς" κατά ανθρώπων, με βάση πάντα του νομικού μας συστήματος καθώς και επί όλων των ανεπτυγμένων πολιτισμιακά κρατών!??
Δεν συνθλίφτηκε το πόδι της τότε φοιτήτριας και σήμερα καθηγήτριας του ΕΜΠ Πέπη Ρηγοπούλου !??

ΟΧΙ, Κύριε Βασιλειάδη και σχολικέ σύμβουλε με το ξαφνικό ενδιαφέρον για "Πιθανές δυσλειτουργικές συνέπειες από εσφαλμένη διαχείριση του όρου «Νεκροί του Πολυτεχνείου» και κατά επέκταση των νέων μας που υποστηρίζεται ότι"τραυματίζονται ψυχικά, δημιουργούν μια αρνητική αυτό-εικόνα για τον λαό μας, και σε μερικούς πιο ευαίσθητους γεννιέται κι ένα μίσος".

Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά Κύριε Βασιλειάδη για τις κοινωνικές και ψυχικές συνέπειες της αναληθείας επί Δικτατορίας στην σημερινή Νεολαία μας, καλό θα είναι να τεκμηριώνετε με βάση το σύνολο των απόψεων των πολιτών που αδικήθηκαν, εκδιώχθηκαν στην Μακρόνησο, στην εξορία και εν κατακλείδι ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ 28 τουλάχιστον ΠΟΛΙΤΕΣ και ΦΟΙΤΗΤΕΣ καθώς και 1100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ(ανάμεσα τους και άοπλοι αντιστασιακοί στρατιώτες) την ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ σε απόσταση 301, 401, 501 μέτρα και βάλε, από το ΛΑΙΚΌ ΞΈΣΠΑΣΜΑ που ήχησε από το στόμα σημερινής Βουλευτίνας Κας Δαμανάκης "ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ !!!"

Όχι Κύριε Βασιλειάδη, δεν κινδυνεύει η "αυτοεικόνα" και η ψυχολογία των νέων μας σε σύγκριση με την "αυτοεικόνα" των υπόλοιπων "νωπών" πολιτικών εγκλημάτων σε αμάχους της ιρλανδίας, υπό τις "ευχές" της λεγόμενης Εννιαίας Ευρώπης στην Γιουγκοσλαβία καθώς και σήμερα ακόμη στο Κοσυφοπέδιο και στα καθοδηγούμενα Σκόπια εκ των Αμερικάνικων συμφερόντων.
Ό υγιής πολίτης δεν δημιουργεί μίσος με ακροδεξιές αντιλήψεις στην ψυχή του σημερινού έφηβου μαθητή. Δόξα τον θεό και εμείς μεγαλώσαμε χωρίς κόμπλεξ και μίσος για τον Ελληνικό Στρατό μας και με δικαιολογημένες αμφιβολίες για το "ποιόν" πολλών ακροδεξιών στοιχείων εντός της ΕΛ.ΑΣ.
Όχι μίσος όμως για τον θεσμό της  αστυνομία, αλλά νόμιμο δικαίωμα άμυνας απέναντι σε κάθε ανήθικο πολίτη που επιζητεί την "παλιά καλή δικτατορία" στην σημερινή μας δημοκρατία !

Μάλλον πρέπει να ανησυχείτε για την υπερβολική "απάθεια" που συνεχίζουν να δείχνουν οι νέοι μας απέναντι στα πολιτικά ρουσφέτια για μια θέση εργασίας, στο "δώσε και μένα μπάρμπα" 50% παραπάνω μοριοδότηση για πρόσληψη στο δημόσιο, ενάντι των υπόλοιπων ΙΣΩΝ νέων πολιτών που παλεύουν να μάθουν σωστά Ελληνικά και όχι "γκρίκλις" και sms με κομένες λέξεις και κατακρεούργηση της τόσο πλούσιας και διάσημης ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΛΩΣΣΑΣ μας!!

Καλύτερα να κάνετε καμιά μελέτη για τους συναδέλφους σας Κύριε Βασιλειάδη που πιο πολύ συνεδριάζουν "επί πληρωμής" εν ώρα μαθήματος, για το "καλό" των παιδιών μας και των "δήθεν" ατέλειωτων άλυτων προβλημάτων, παρά διδάσκουν με ελειπής τρόπο τα μαθήματα των πανελαδικών εξετάσεων, στέλνοντάς τους στο φροντιστήριο που παράνομα εργάζονται πολλοί καθηγητές!
Να δούμε πόσοι από αυτούς θα τιμήσουν σήμερα τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αυτό αγώνα της Ελλάδας με την παρουσία τους, εκεί μαζί μας στην πορεία για να δείξουν το πραγματικό τους "ποιόν" !!
Η "ποιότητα" των πολιτών κύριε Βασιλειάδη αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις και συμετοχή στα "κοινά" και όχι από τον ακαδημαικό "καναπέ" και το ακαδημαικό "τέταρτο" στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ξέρετε τι λένε οι μαθητές γι'αυτά τα "πληρωμένα" καμώματά τους κύριε Βασιλειάδη ή κωφεύετε σε αυτές τις ανησυχίες τους!??
Και όπως λέγανε οι πρόγονοί μας..."Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις".

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

STAGE: Ώρα να τιμωρήσουμε την αυθαιρεσία!

Αντίγραφο της άποψής μου στο blog των G700. (http://g700.blogspot.com)


Προς όλους τους Έλληνες που περισσότερο παραπονιούνται, αλλά πολύ περισσότερο σιωπούσαν όταν δεν έπρεπε...

Vassilis υποθέτω ότι έχεις "σχετικό" προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον των stagiers. Αν ναι, τότε λυπάμαι αλλά τα κριτήρια σου σ'αυτήν την περίπτωση δεν συμπίπτουν με το συλλογικότερο συμφέρον της κοινωνίας μας και επομένως και της Ελλαδίτσας μας.
Μπορώ να δεχτώ την οποιαδήποτε "κραυγή αγωνίας" ενός νέου άνεργου πτυχιούχου,αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να διαβάζω απόψεις του στυλ: "Αλήθεια η εμπειρία στην θέση δεν πρέπει να μετράει; Δεν λέω με 50%... αναλογικά" ενώ λίγο πιο κάτω γράφεις..."Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι στα stage εμφανιζόντουσαν για 3-4 ώρες... εξάλλου δημόσιο είναι... για τόσο εμφανίζονται και οι μόνιμοι."
Δεν κατάλαβα??? Δηλαδή από την μία παραδέχεσαι ότι στο δημόσιο (ένα ποσοστό μεγάλο)λουφάρει υπερβολικά, και μετά θέλεις να πριμοδοτήσουμε αναλογικά τους stagiers λουφαδόρους και μή ?
Χίλιες φορές ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Vasilis !!
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ξεχωριστά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αυτής της χώρας που ζείς και θέλεις να είσαι ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟ απέναντι στον συμπολίτη σου που με τα 700 ευρώ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ προυπηρεσία πάει να διεκδικήσει την ίδια θέση στο δημόσιο με το "σπαθί" του!
Όχι φίλε και συμπολίτη Vasilis, δεν συμφωνώ με την συγκεκριμένη σου "κραυγή" αγωνίας για το αύριο των stagiers. Δεν πρόκειται άλλωστε να τους αδικήσουν περισσότερο από ότι αδικούνται στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά.

Βλέπεις όποιος εργάζεται ή "μαθητεύει"στο δημόσιο(να μην το πω αλλιώς..."φτού"),εντάσεται αυτομάτως στα αντικρουόμενα συμφέροντα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια γίνονται εθελοντικά τα τσιράκια τους και όταν τους φτύνουν οι άνεργοι συμπολίτες τους, λένε ότι βρέχει.Δεν κατάλαβα??? Οι υπόλοιποι άνεργοι πτυχιούχοι(που δεν έχουν δυνατότητα πριμοδότησης) ή και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα είναι τα κορόιδα που δεν πριμοδοτήθηκαν τόσα χρόνια με 50%?
Δουλειά ΝΑΙ, όχι όμως αναξιοκρατία και διαιώνιση του "βολεμένου" και "σιωπηλού λουφαδόρου συνένοχου" στο δημόσιο.
Ας αλλάξουμε πρώτα εμείς συνήθειες στον εαυτό μας και μετά να διεκδικούμε "ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΟΝΤΑ".

Δεν είμαι κατά της μαθητείας στο δημόσιο, αλλά πρώτα θα έπρεπε να υποχρεώνονται οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να προσλαμβάνουν μαθητευόμενους με βάση τον αριθμό θέσεων εργασίας που έχουν, και μετά να μεταπηδούν εφόσον το θέλουν στον δημόσιο τομέα με μοριοδότηση προυπηρεσίας.
Έτσι και ρεαλιστική προυπηρεσία θα υπάρχει, και η εμπειρία θα μεταφέρεται στο δημόσιο χωρίς τις "κακές" συνήθειες.
Το σύστημα υποχρεωτικής πρόσληψης μαθητευόμενων στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Γερμανία !! Εδώ τι κάνουμε ???
Γιατί λοιπόν χτυπάμε στο "πέταλο" όταν υπάρχει το "καρφί"?
Περίμενα από την νέα γενιά να διεκδικεί "έξυπνα", και με αξιοπρέπεια μία θέση εργασίας και όχι να δικαιολογούνται συνεχώς για το τι τους ώθησε να γίνουν "όμηροι" των πολιτικών "ρουσφετιών".
Ας αποφασίσουμε...ή ΛΑΜΟΓΙΑ και αναξιοπρεπείς, ή ΑΞΙΟΙ και ισότιμοι πολίτες.
Και μην αρχίσετε την γκρίνια για τον διπλανό σας που ζει εις βάρος σας στο δημόσιο, γιατί μάλλον ζηλιάρηδες στην τεμπελιά μου θυμίζει αυτό παρά όρεξη για εργασία και ζωή!

Τέλος, ας θυμηθούμε κάτι από το μακρινό ρομαντικό "όνειρο" της παγκοσμιοποίησης της δικιά μου γενιάς, που έχει αρχίσει να δείχνει τα "δοντάκιά" του και στις νεότερες γενιές.
Ένα θα πώ, και το έχουν ξαναπεί."Το ποτάμι δεν γυρνά πίσω".
Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο. Να το προσαρμόσουμε στα δικά μας "νερά".

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Παράδειγμα προς αποφυγή!

E-mail διαμαρτυρίας προς τον ΣΚΑΙ (από το κοντινό παρελθόν).

Χαίρετε κύριοι του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ΣΚΑΙ!

Βλέπωντας καθημερινά να ζητάτε να ψηφίσουν οι τηλεθεατές σας και γενικότερα οι Έλληνες τον πιο σημαντικό Έλληνα διαχρονικά, μου γεννιέται το ερώτημα προς τι αυτή η διαχρονική σύγκριση αυτών των σπουδαίων ή και μη σπουδαίων Ελλήνων !??

Και φυσικά σαν Έλληνας νιώθω να προσβάλετε με αυτόν τον τρόπο, τον όποιο από αυτούς τους ιστορικούς Έλληνες προσπαθείτε να συγκρίνετε, που ούτε οι ίδιοι δεν θα θέλανε να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο. Δηλαδή να συγκρίνονται για την προσφορά τους σε διαφορετικές περιόδους χρονικά και με διαφορετικές συνθήκες πολιτικές και κοινωνικές. Απαράδεκτη μέχρι και προσβλητική η σύγκριση...

Και παραθέτω το κείμενο της διαφήμησής σας...
"Οι «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ που βασίζεται σε ένα τηλεοπτικό format του BBC. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό γεγονός, που θα αναδείξει τον σημαντικότερο Έλληνα όλων των εποχών μέσα από μια πρωτότυπη διαδικασία ψηφοφορίας και ενεργής συμμετοχής του κοινού σε τρεις φάσεις.
Κεντρικός παρουσιαστής είναι ο Αλέξης Παπαχελάς.
Η σειρά έχει παραχθεί στο σύνολο της σε HD ψηφιακό βίντεο, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς επίσης στη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ν. Υόρκη."

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι πρόκειται και πάλι για έναν έμεσο τρόπο να αναπτύξετε την επισκεψιμότητα της σελίδας σας και της διαφήμησης του καναλιού σας, καθώς και να κερδίσετε περισότερα έσοδα βάζωντάς τον στο "τρυπάκι" sms κ.λπ. χωρίς να σας ενδιαφέρει η παιδεία που ασκείτε στον Νεοέλληνα...

Και μην προσπαθήσετε να μας παρουσιάσετε την κίνηση αυτή ως "έμεσο ώφελος" του θέματος Μακεδονία, μέσο της προώθησης του Μέγα Αλεξάνδρου ως Μέγα Έλληνα...γιατί το παιχνίδι αυτό δεν κερδίζετε έτσι κύριοι.
Εκτός και αν είστε υπέρ του ρητού " ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"...με τα μέσα σας δηλαδή και του πολυδιαφημηζόμενου BBC που ψάχνει ακόμη μία παραγωγή ντοκυμαντέρ.
Δεν μπορούσατε να αναδείξετε ένα ντοκυμαντέρ υπέρ του Μέγα Αλεξάνδρου χωρίς αυτήν την διαχρονική σύγκριση ?

Αν και η συνεργασία η προώθηση είναι θεμιτή σε κάτι ιστορικό που αμφισβητείται, δεν σημαίνει πως πρέπει να προσβάλουμε την μνήμη κάποιων σπουδαίων Ελλήνων, κατατάσωντάς τους 2ους,3ους, κ.λ.π.
Δηλαδή για εξηγήστε μου...πως είναι δυνατόν να μου ζητάτε να διαλέξω τον Μέγα Αλέξανδρο ώς σημαντικότερο έλληνα σε σύγκριση με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ? Ή τον Καραμανλή με τον Κολοκοτρώνη ?
Ο καθένας τους πρόσφερε με τον τρόπο του και δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για όλη την ζωή τους τα οποία να είναι γνωστά στο ευρή κοινό...
Άλλο είναι το "ο πιό σημαντικός" και άλλο το "ο πιό συμπαθής" Έλληνας.
Είναι αδύνατον μιά τέτοια σύγκριση και προσβλητική για την μνήμη τους και γι' εμάς τους απογόνους τους...

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Η ανευθυνότητα της ΕΛ.ΑΣ. και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "ΝΕΦΕΛΗ" στην θεσσαλονίκη. (Για να δούμε αν θα "πάρετε" κεφάλια Κύριε - Χρυσοχοίδη - Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη ???)

ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ «ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ»

Σοβαρές ευθύνες προκύπτουν για τον θάνατο δύο νεαρών επιχειρηματιών από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε δύο διαφορετικά δωμάτια ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και με διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους.

Ο πρώτος θάνατος, ενός 28χρονου επιχειρηματία από την Αθήνα, επήλθε το βράδυ της Τετάρτης και ενώ διαπιστώθηκε από τον ιατροδικαστή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι οφειλόταν σε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση του ξενοδοχείου και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το ξενοδοχείο δεν εκκενώθηκε και 24 ώρες αργότερα υπήρξε ένας δεύτερος θάνατος, 27χρονου επιχειρηματία από την Καρδίτσα, ο οποίος διέμενε στο ακριβώς από κάτω δωμάτιο.

Μετά τον θάνατο του πρώτου επιχειρηματία, οι πληροφορίες φέρουν ότι αστυνομικοί του Τμήματος Πανοράματος έκαναν αυτοψία, μαζί μάλιστα με πραγματογνώμονα, χωρίς όμως να διαπιστώσουν την αιτία και την πηγή της διαρροής.

Παρά την έρευνα που δεν έδωσε αποτελέσματα, ούτε οι υπεύθυνοι του αστυνομικού τμήματος ούτε η Διεύθυνση του ξενοδοχείου αποφάσισαν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των πελατών του ξενοδοχείου. Το τελευταίο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά με έναν μεγάλο αριθμό πελατών όλη τη μέρα της Πέμπτης, αλλά αργά το βράδυ υπήρξε το δεύτερο τραγικό γεγονός.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα δωμάτια όπου έμεναν τα θύματα βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα που αγγίζουν τα 70ppm.

«Από το πρωί της Πέμπτης ενημερώσαμε την Αστυνομία, όπως οφείλαμε, ότι ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, για να γίνει έρευνα στο ξενοδοχείο», είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής, Σαμουήλ Ντούγκου, που έκανε την αυτοψία τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς επίσης τη νεκροψία και νεκροτομή στον άτυχο 28χρονο.

Χθες τα ξημερώματα βρέθηκε νεκρός ο 27χρονος και ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, που έκανε τη νεκροψία, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται στην ίδια αιτία με τον 28χρονο, δηλαδή σε δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο και πάρα πολύ επικίνδυνο. Παράγεται σε περιπτώσεις ατελούς καύσης και ο νεαρός το εισέπνευσε και πέθανε. Δεν μπορούμε να πούμε από πού προήλθε η διαρροή, αυτό είναι ένα θέμα που θα βρουν οι τεχνικοί», δήλωσε ο κ. Τσούγκας.

Μόλις χθες το πρωί και ενώ έγιναν γνωστοί οι δύο θάνατοι από μονοξείδιο του άνθρακα, το ξενοδοχείο εκκενώθηκε με εντολή του εισαγγελέα και οι πόρτες του έκλεισαν για να γίνει νέα πραγματογνωμοσύνη, ενώ ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη.

Η Αστυνομία ισχυριζόταν χθες ότι δεν γνώριζε για τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και ότι η ιατροδικαστική εξέταση έγραφε πως τα αποτελέσματα της νεκροτομής για τον 28χρονο έδειξαν «πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ανακοπή» και ότι «οι ακριβείς αιτίες θα γίνουν γνωστές όταν βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων».

Το γεγονός προκάλεσε την οργή του ιατροδικαστή Σ. Ντούγκου, ο οποίος ειδοποίησε ήδη από το πρωί της Πέμπτης την Αστυνομία για το περιστατικό.

«Εάν δεν είχα πει τίποτε στην Αστυνομία και δεν ήξεραν για τη διαρροή, γιατί πήγαν με πραγματογνώμονα την Πέμπτη το πρωί;», αναρωτήθηκε ο κ. Ντούγκου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών Βορείου Ελλάδος, Ηλίας, Καλαντίδης, που βρέθηκε χθες στον χώρο, δήλωσε ότι δεν υπήρχε στο ξενοδοχείο φύλλο συντήρησης του καυστήρα από το 2005 και μετά, ενώ τέτοιου τύπου καυστήρες πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα και πάντως τακτικότατα.

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7972846