Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΓΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ"

Υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο; «Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες» λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις έρευνες τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.
Συγκλονίζουν τα στοιχεία που παραθέτει ο  Α.Φώσκολος ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης τμήμα μηχανικών ορυκτών πόρων και σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα, για την ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει νοτιοανατολικά της Κρήτης. «υπάρχει ν.α της Κρήτης μια Αλάσκα η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20% στην Ελληνική κυβέρνηση και 80% να  πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση.

Το όφελος για την Ελλάδα θα είναι πολλά δις ευρώ» είπε στο Ρ/Θ ο κ.Φώσκολος.
«Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνες από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και την αντίστοιχη της Γαλλίας» σημειώνει ο Α.Φώσκολος υπογραμμίζοντας ότι όποια εταιρία θέλει μπορεί να κάνει έρευνα εντός των ελληνικών υδάτων «μπάτε σκύλοι αλέστε» είπε χαρακτηριστικά.


Σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξή της δύναται να αποφέρει μία ορθολογική εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου-από ορυκτά και μεταλλεύματα, μέχρι πετρέλαιο και γεωθερμικά πεδία- που διαθέτει η βόρεια Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «Ο ορυκτός Πλούτος της Βορείου Ελλάδος», που διοργάνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η οικονομική εφημερίδα Εξπρές, που έγινε στις 29 Μαΐου 2010.

Περιοχή Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου. Είναι μία περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από την Τουρκία (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν σε αυτήν την περιοχή υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει το 40% περίπου των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια».
Πρόκειται για δήλωση του πρώην υπουργού  Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Κουλουμπή για την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο.


Την κατάθεση νομοσχεδίου, πολύ σύντομα, με το οποίο θα ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλου σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και αλλού

Ο Φορέας θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

Η “Ενεργειακή Αιγαίου” έχει παρουσιάσει ήδη επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποθαλάσσιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη γεωλογική κοιλότητα του κοιτάσματος “Νότια Καβάλα”.
Στην κοιλότητα του κοιτάσματος “Νότια Καβάλα” εκτιμάται ότι μπορεί να αποθηκευτεί αέριο ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

Η εταιρεία διαθέτει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση (αλλά όχι για αποθήκευση) στην περιοχή “Νότια Καβάλα”, όπου βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου. Η κοιλότητα που το περικλείει είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου.
Για τη δημιουργία της μονάδας αποθήκευσης θα πρέπει να αρθούν μία σειρά από νομικά εμπόδια, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου.
Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί το αν η “Ενεργειακή Αιγαίου” μπορεί να προχωρήσει μόνη της (ή από κοινού με τη ΔΕΠΑ ή άλλους επενδυτές) στην υλοποίηση της επένδυσης ή αν θα πρέπει να προκηρυχτεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός.
"Η επένδυση αποσκοπεί στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι δημόσια περιουσία που έχει εκχωρηθεί ως το 2014. Γι’ αυτό και η όποια παρέμβαση αφενός θα πρέπει να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους της περιοχής, αφετέρου να γίνει με διαφάνεια και συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.
Εάν η εταιρεία παρουσιάσει στοιχεία για την ύπαρξη και άλλων απολήψιμων αποθεμάτων, αυτοδικαίως μπορεί να πάρει παράταση. Αν δεν γίνει η ίδια η εταιρία ο “διαχειριστής” της υποθαλάσσιας αποθήκης, δεν θα αφήσει το πεδίο μετά το 2014. “Αν δεν προχωρήσει το επενδυτικό μας πρόγραμμα, η εταιρεία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το υπάρχον κοίτασμα φυσικού αερίου”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Το προσεχές Σάββατο ο κ. Μανιάτης θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της “Καβάλα Όιλ” (θυγατρικής της “Energean Oil & Gas”), για να εγκαινιάσει μία ακόμη γεώτρηση στο κοίτασμα του Πρίνου.

ΠΗΓΉ :
http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=4915

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου